Новини

25 Вересень 16:13
ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ ЗАСТЕРІГАЄ ПРО НЕБЕЗПЕЧНІСТЬ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБИ В СУМСЬКІЙ ОБЛАСТІ  ЗАСТЕРІГАЄ ПРО НЕБЕЗПЕЧНІСТЬ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ

ПАМ`ЯТКА ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

Щоб не отруїтися дикорослими грибами найкраще відмовитися від споживання таких грибів, як від продукту взагалі, а споживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль. Якщо все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов'язково врахуйте таке:

  • ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте; остерігайтеся пластинчатих грибів; - не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях;
  • під час посухи грибів краще не брати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини;
  • уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.
  • не вживайте сирих грибів.

Відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох раз) протягом 30 хвилин. Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Гриби – не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям. Не можна вживати грибів вагітним та жінкам, що годують груддю. Ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі):

  • негайно викликайте «швидку допомогу». До її приїзду промийте шлунок 1-2 літрами  розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини;
  • навіть при полегшенні стану обов'язково зверніться до найближчої лікувальної установи;
  • недоїдених грибів не викидайте. Їх аналіз допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Не займайтеся самолікуванням! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.

Поділитися:
Записатись на прийом
Подати скаргу