
Велика частина втрат при зберіганні цибулі пов`язана з ураженням їх хворобами. Для зменшення ураження і поширення хвороб при зберіганні, перш за все, необхідно знати біологічні властивості їх збудників. Це дозволить максимально використовувати агротехнічні прийоми для обмеження розвитку захворювань, а вміння діагностувати дозволить прийняти оперативні заходи по локалізації та запобіганню подальшого їх розвитку.
Найбільш поширеними захворюваннями цибулі при зберіганні є: шийкова гниль, гниль донця, бактеріоз, блакитна цвіль.
Шийкова гниль - грибкове захворювання, яким можуть страждати і цибуля-ріпка і цибуля-сівок. Провокує хворобу гриб ботрітіс, який проникає в невизрілі або недосушені цибулини.
Хвора цибулина в розрізі має вигляд печеної. Тканина буріє, під покривними і між соковитими м’ясистими лусками утворюється сірий пухнастий наліт, що складається із спороношення гриба. Такі цибулини при зберіганні через 1-2 місяці повністю згнивають і уражують здорові. Розвиток захворювання і його поширення посилюються при прохолодній вологій погоді. Шийкова гниль може викликати втрати цибулі до 50% і більше.
Гниль денця (фузаріоз, фузаріозна гниль) - менш поширене захворювання, ніж шийкова гниль. Її збудником є гриб, який може зберігатися в ґрунті, на залишках рослин протягом 5 років. Ураження відмічається ще влітку, при температурі 27-320С. Пepшi oзнaки xвopoби – пoжoвтiння i вiдмиpaння листків. Згoдoм вiдмиpaють кopeнi, pocлинa гине. Ha пoвepxнi ypaжeнoї ткaнини з’являєтьcя бiлий пyxкий нaлiт гpибницi, нa якoмy yтвopюютьcя дpiбнi чopнi cклepoцiї гриба. Oзнaкoю xвopoби є пepeдчacнe вiдмиpaння лиcткiв цибyлi нaпpикiнцi вeгeтaції, якe пoчинaєтьcя з вepxiвки лиcткa. Ha дeнцi цибyлини з’являєтьcя бiлий нaлiт гpибниці. Цибyлинa cтaє м’якoю, вoдяниcтoю i загниває.
Бактеріоз – збудником хвороби є бактерії. Помітити на цибулі бактеріоз в початковій стадії практично неможливо, він проявляється лише при зберіганні. Зовні цибулина виглядає здоровою, а всередині вже гнила. Причому, гниль поширюється від центру до країв, знищуючи всю цибулину. Спочатку частина лусочок ураженої цибулини змінює колір з золотистого на сірувато-коричневий. Поступово вони покриваються слизом, стають м’якими і починають видавати неприємний запах. А незабаром гниль поширюється по всій поверхні цибулини.
Блакитна цвіль – (синьо-зелена цвіль) розвивається при зберіганні цибулі в затхлих, сирих, погано провітрюваних приміщеннях. Її збудником є також гриби. Листя рослин уражуються рідко, а якщо все ж це відбувається, на них з’являються світло-жовті водянисті плями, покриті синьо-зеленою цвіллю.
При прогресуванні недуги, зазвичай через 2 місяці після закладки врожаю на зберігання, водянисті бурі плями виникають на денці і бічних лусочках уражених цибулин. У той же час внутрішні соковиті лусочки набрякають, фарбуються в коричнево-сірий колір і починають гнити, стаючи джерелом неприємного запаху. Уражені рослини, які зберігаються в сухому приміщенні, поступово засихають.
Захисні заходи: дотримання сівозміни і просторової ізоляції між товарними посівами і насінниками при вирощуванні цибулі, недопущення механічного пошкодження цибулин, збирання цибулі лише в суху погоду. Також, для гарного збереження цибулин слід звертати увагу на умови, створені в сховищі для зберігання цибулі: температуру, відносну вологість повітря і вентиляцію. Для зберігання необхідно використовувати сорти та гібриди цибулі тривалого зберігання.