
При дослідженні м`ясних продуктів на показники безпечності для життя та здоров`я людини, виготовлених суб`єктом господарювання, який здійснює свою діяльність, пов`язану з вирощуванням, переробкою та пакуванням готової продукції з м`яса птиці було виявлено у м`ясі механічного обвалювання перевищення КМАФАнМ (кількість мезофільних аеробних та факультативно анаеробних мікроорганізмів) та у фарші виділено бактерію Listeria monocytogenes, згідно повідомлення Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи.
Перевищення КМАФАнМ (загальне мікробне число) свідчить про розмноження мікроорганізмів у м`ясній продукції, високий вміст якого може визвати харчове отруєння з признаками гастроентериту. Особливо чутливі на дію патогенних мікроорганізмів діти, люди похилого віку, люди, які схильні до хвороб шлунково-кишкового тракту.
Listeria monocytogenes – бактерія, що проникає до організму людини через харчові продукти (молоко, м'ясо, риба, овочі, фрукти) та спричиняє інфекційну хворобу людини та є причиною перинатальної та неонатальної патології.
Оператори ринку зобов’язані виготовляти безпечні та якісні м’ясні продукти та дотримуватися гігієнічних вимог до харчових продуктів на всіх стадіях їх виробництва та обігу, відповідно до вимог Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».
Тому, на даний час фахівцями відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області проводиться позапланове інспектування оператора ринку. В ході інспектування будуть з`ясовуватися можливі шляхи забруднення продукції патогенними мікроорганізмами та чи допускалися порушення підприємством гігієнічних вимог при виготовленні харчових продуктів.
На сьогодні підприємство зупинило обіг забрудненної продукції, вона поміщена в окремий склад, опломбована. Наразі очікуються результати розслідування даного випадку.