
Усі види забійних тварин і птиці перед забоєм підлягають ветеринарному огляду з клінічним обстеженням тварин та вибірковою чи поголовною термометрією, а м'ясо та інші продукти забою – ветеринарно-санітарній експертизі, в ході якої повинні бути визначені якість та безпека продукції тваринного походження, що призначена для харчування людей. До забою на м'ясо допускають тільки клінічно здорових тварин. Після здійснення ветеринарно-санітарної експертизи м'яса та м'ясопродуктів спеціалісти ветеринарної медицини проводять клеймування, а також видають відповідні ветеринарні документи (ветеринарне свідоцтво, ветеринарна довідка) щодо подальшого їх використання.
Реалізація і використання м'яса та інших продуктів забою тварин (птиці), що не пройшли ветеринарно-санітарної експертизи та отриманих від тварин, що не піддані передзабійному огляду в установленому порядку, забороняється, через те, що в більшості випадків споживач не відчує, що м’ясо непридатне до вживання та не завжди зможе пов’язати вживання м’ясних продуктів із харчовим отруєнням чи інфекційними хворобами, які є спільні для людей і тварин – зоонози. Організми тварин для збудників зоонозів є природним середовищем перебування, де збудники живуть, розмножуються і виділяються в зовнішнє середовище. Кількість зоонозів, від яких можуть постраждати люди, достатньо значна (сибірка, бруцельоз, лептоспіроз, сальмонельоз та ін.). Також заборонено забій тварин, яким застосовували антибіотики, антигельмінтики та інші препарати з лікувальною або профілактичною метою, до закінчення терміну очікування, зазначеного в настановах щодо їх застосування, що також контролюється під час здійснення передзабійного огляду, через негативний вплив таких препаратів на організм людини.
Відповідна робота спеціалістів ветеринарної медицини гарантує належний рівень безпечності харчових продуктів тваринного походження, які не справляють шкідливого впливу на здоров`я людини та є придатними для споживання. А реалізатори таких продуктів харчування повинні дотримуватись низки процедур, щоб уникнути потенційно серйозних небезпек для здоров'я і запобігти хворобам харчового походження, забезпечуючи при цьому високий рівень захисту та довіру споживачів, оскільки, відомо, що достатня кількість безпечного та збалансованого харчування є важливим фактором для підтримки життєдіяльності людини.