
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області нагадує про небезпеку занесення і розповсюдження на території області однієї з небагатьох найнебезпечніших інфекцій - пташиного грипу. Останнім часом епізоотична ситуація щодо цього захворювання суттєво погіршилася, про що свідчать спалахи: у січні 2020 року був встановлений діагноз на грип птиці у ПП «Хутір» Немирівського району Вінницької області, грудні місяці 2020 року зафіксовані випадки в Новоодеському, Миколаївському, Арбузинському, Очаківському районі Миколаївської області, Бородянському та Іванківському районі Київської області, Каховському районі Херсонської області. Накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, знищення поголів’я птиці як господарств так і населення, додаткові ветеринарно-санітарні заходи призводять до суттєвих економічних збитків.
Грип птиці – гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту й значною загибеллю птиці.
Стійкість вірусу грипу до впливу різних факторів залежить від серотипу. Грип птиці здатний тривалий час зберігатися у фекаліях і тушках птиці, особливо за низької температури: при 4 °С кілька тижнів, а при -60 °С зберігає активність протягом декількох років. Залежно від субстрату, в якому знаходиться вірус, він інактивується при температурі 56 °С за 1-3 год., при 60 °С за 10-30 хв., при 70 °С за 2-5 хв. На інфікованому пір'ї збудник грипу не втрачає патогенності протягом 18-20 діб. У леофілізованому стані вірус залишається активним протягом 2-3 років.
Поширенню хвороби сприяють синантропні й дикі птахи, гризуни, комахи, транспортні засоби, та недотримання правил утримання птиці. Основним шляхом передачі збудника є повітряно-крапельний. У період гострого перебігу хвороби у птахів-несучок інфекція може передаватися трансоваріально. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чханні.
Зараження відбувається у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці. Можливе зараження через повітря.
Інкубаційний період складає 1-4 дня. Високопатогенні штами грипу, на відміну від низькопатогенних, які зазвичай протікають безсимптомно або в легкій клінічній формі, викликають у сприйнятливої птиці гостру форму хвороби. Спостерігають також блискавичний перебіг інфекції, коли птах гине без симптомів.
Гостра форма грипу супроводжується різноманітними клінічними проявами системної інфекції з переважним ураженням органів травлення, дихання, репродукції, а також нервової системи. У хворої птиці проявляються різні поєднання наступних симптомів: пригнічення, сонливості, зниження апетиту, кашлю, хрипів, чхання, рясної сльозотечі, діареї, тремору, порушення координації рухів, ціанозу непокритих пір'ям ділянок шкіри (особливо гребінця і сережок), набряку голови, скуйовдженого пір'яного покриву, зниження несучості і якості шкаралупи яєць. Смерть наступає протягом 1-2 діб після появи перших симптомів. Падіж птиці може досягати 80-100%. Лікування високопатогенного пташиного грипу не розроблено.
Шановні громадяни для профілактики захворювання тримайте птицю в закритих приміщеннях. Не дозволяйте домашній птиці контактувати з дикою та синантропною птицею. Доглядайте домашню птицю в виділеному для цього захисному одязі, взутті та в рукавичках. Проводьте очистку та дезінфекцію пташників. Послід та залишки їжі з пташника періодично потрібно утилізовувати. Не купуйте сире м’ясо птиці та яйця в місцях де неможливо провести ветеринарно-санітарну експертизу. Завжди мийте руки з милом після контакту з сирим м’ясом птиці.
При купівлі молодняку птиці цікавтесь про наявність у продавців відповідних супровідних документів, а саме ветеринарної довідки або ветеринарного свідоцтва форми № 1, які свідчать про клінічний стан птиці та ветеринарно-санітарні заходи, які проводяться в господарстві.
При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити територіальний орган Держпродспоживслужби у вашому районі або місті!