Новини

23 Травень 16:26
Підготовка до оздоровчого періоду та нові правила маркування харчових продуктів
Підготовка до оздоровчого періоду та нові правила маркування харчових продуктів

У актовій залі відділу освіти Білопільської районної державної адміністрації, за ініціативи Білопільського районного управління проведено семінар-нараду з керівниками пришкільних таборів, персоналу їдалень освітніх закладів району.

Під час заходу спеціалісти відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Білопільського районного управління розглянули питання безпечного перебування дітей в оздоровчих закладах, забезпечення повноцінного відпочинку та оздоровлення дітей влітку, попередження виникнення гострих кишкових інфекційних хвороб та нових правил маркування харчових продуктів.

До відома присутніх доведена інформація щодо нових правил маркування харчових продуктів. Відповідний Закон «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» вводиться в дію 6 серпня 2019 року, крім окремих положень, які діють з 7 лютого (одночасно в маркуванні харчових продуктів можуть застосовуватися позначення одиниць виміру з використанням літер латинського або грецького алфавіту).

Харчові продукти, які відповідають вимогам законодавства можуть здійснюватися або вводитися в обіг протягом трьох років після введення в дію Закону і перебувати в обороті до настання кінцевої дати споживання або терміну придатності. При цьому операторам ринку забороняється здійснювати обіг харчових продуктів, отриманих з потужностей, які не пройшли державну реєстрацію або не отримали експлуатаційного дозволу або використовувати такі харчові продукти у виробництві харчових продуктів.

Закон зобов’язує розміщувати на фасованих харчових продуктах наступну інформацію:

  1. назву харчового продукту;
  2. перелік інгредієнтів;
  3. будь-які інгредієнти або допоміжні матеріали для переробки, які викликають алергічні реакції або непереносимість, і використовуються у виробництві або приготуванні харчового продукту і залишаються в готовому продукті, навіть у зміненій формі;
  4. кількість певних інгредієнтів або категорій інгредієнтів;
  5. кількість харчового продукту в установлених одиницях виміру;
  6. мінімальний термін придатності або дата «вжити до»;
  7. будь-які особливі умови зберігання і / або умови використання (у разі необхідності);
  8. найменування і місцезнаходження оператора ринку, відповідального за інформацію про харчовий продукт; а для імпортованих харчових продуктів – найменування і місцезнаходження імпортера;
  9. країна походження або місце походження (стосовно м’яса або продуктів назва яких може ввести в оману щодо країни походження);
  10. інструкція по використанню – у випадках, коли відсутність таких інструкцій ускладнює належне використання харчового продукту;
  11. для напоїв з вмістом спирту етилового понад 1,2 відсотка об’ємних одиниць – фактичний зміст спирту в напої;
  12. інформація про поживну цінність харчового продукту.

Додатково до цієї інформації надається інформація по окремих типах або категоріях харчових продуктів. Перелік такої інформації викладено у додатку № 2 до Закону, зокрема, на замороженому м’ясі або напівфабрикатах має бути вказана дата заморожування. На напоях з високим вмістом кофеїну або харчових продуктах з додаванням кофеїну (крім кави та чаю) вказуватиметься інформація про високий вміст кофеїну і т.д.

Також у додатку № 3 до Закону міститься перелік харчових продуктів, на які не поширюється вимога щодо зазначення обов’язкової інформації про поживну цінність. Наприклад, вода питна, трави, прянощі, сіль і так далі.

Інформація про харчовий продукт не має вводити споживача в оману, особливо в частині властивостей і характеристик харчових продуктів і наслідків їх споживання, а також в частині приписування харчовим продуктам лікувальних властивостей. Вказана заборона поширюється також на рекламу і представлення харчових продуктів.

Поділитися:
Записатись на прийом
Повідомлення про порушення

Памятка громадянина

Відповідно до ст.5 Закону України "Про звернення громадян", письмове звернення надсилається поштою, передається громадянином особисто або через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. У зверненні має бути зазначено прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги.

Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками), із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну, поштову адреси, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв’язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

У роз’ясненні Верховної Ради України, зазначено, що електронне звернення є різновидом письмового звернення https://itd.rada.gov.ua/services/appeal-of-citizens, тому електронне звернення може бути виготовлено за допомогою оргтехніки у вигляді сканованої копії чи фотокопії.

Згідно з вимогами ст. 8 вищезазначеного Закону, письмове звернення без зазначення місця проживання, не підписане автором (авторами), а також таке, з якого неможливо встановити авторство, визнається анонімним і розгляду не підлягає.

Звернення можна надіслати на ел.адресу: post@dpss-sumy.gov.ua, поштою: м. Суми, вул.. Гамалія, буд. 25 або надати особисто.

Завантажте зразок ЗВЕРНЕННЯ за цим посиланням.