
Зростання рівня гострих кишкових інфекцій зазвичай відбувається у літній період року. Жарка погода, харчування в місцях масового відпочинку, порушення умов зберігання продуктів в домашніх умовах, сприяють поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції.
Інфікуватися можна при вживанні забрудненої мікроорганізмами питної води, харчових продуктів і готових страв, при зберіганні та приготуванні яких було порушено температурний режим та технологічні вимоги. Контактно-побутовий шлях реалізується через брудні руки, посуд, предмети вжитку, тощо.
Для уникнення та зменшення ризиків щодо захворюваності на гострі кишкові інфекції необхідно:
- ретельно мити руки з милом не лише коли вони брудні, але й в процесі приготування та перед вживанням їжі, після прогулянок, поїздок у громадському транспорті, винесення сміття, відвідування вбиральні;
- мити та дезінфікувати робочі поверхні на кухні, кухонне обладнання, що використовуються для приготування їжі;
- використовувати окремий інвентар та посуд для сирої та готової продукції;
- добре мити, прожарювати та проварювати продукти, особливо м'ясо, яйця і рибу;
- дотримуватись відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (продукти та приготовлені страви при кімнатній температурі зберігаються не більше 2 години);
- використовувати для пиття та приготування їжі безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел; вживати бутильовану або охолоджену кип’ячену воду;
- мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
- використовувати для приготування їжі лише свіжі харчові продукти, слідкувати за дотриманням терміном придатності;
- не купувати харчові продукти сумнівної якості у випадкових осіб і в місцях “стихійної торгівлі”;
- не купатися в невизначених місцях та де встановлені відповідні попереджувальні знаки.
У разі захворювання на гостру кишкову інфекцію необхідно своєчасно звертатисядо медичного закладу. Самолікування може мати негативні наслідки.