
26 серпня 2021 року на базі опорного закладу загальної середньої освіти Краснопільська ЗОШ І-ІІІ ступенів Сумського району Сумської області відбулася щорічна серпнева конференція педагогічних працівників області.
У ній взяли участь голови районних державних адміністрацій, голови територіальних громад області, керівники органів управління освітою, директори опорних закладів освіти, пілотних шкіл, керівники центрів професійного розвитку педагогічних працівників, директори інклюзивно-ресурсних центрів, закладів вищої, професійної, позашкільної освіти. У форматі живого та активного спілкування освітяни обговорили проблеми та перспективи освіти області на новий навчальний рік.
Лейтмотивом та девізом цьогорічної конференції визначено «Здорову школу» - поняття, яке включає розвиток освітнього простору, як безпечного середовища для учнів, педагогів та батьків.
Особливе місце в даному напрямку належить формуванню культури здорового харчування задля збереження та зміцнення здоров’я підростаючого покоління. Тому в роботі тематичної платформи «Опорний заклад – шлях до якісної освіти в громаді», організованої для директорів опорних закладів загальної середньої освіти, закладів інституційного догляду та виховання дітей прийняла участь начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області. У виступі стосовно реформи шкільного харчування були висвітлені ключові питання змін підходів до організації харчування дітей, впровадження оновлених норм харчування, взаємодії у даному напрямку між освітянами, батьками та службами, які опікуються безпекою середовища життєдіяльності, зокрема й створенням безпечних умов навчання та виховання дітей.
Невідкладне впровадження реформи шкільного харчування, запровадженої за ініціативи Першої Леді Олени Зеленської, вже знайшло своє відображення у Санітарному регламенті для закладів освіти і затверджених Постановою Кабінету Міністрів України № 305 оновлених нормах харчування дітей.
Крім того, в ході конференції відбулися майстер-класи, під час яких продемонстровані процеси приготування страв оновленого шкільного меню, яке враховує зміни у підходах до харчування учнів. Представники установ професійної освіти, які здійснюють підготовку фахівців для закладів громадського харчування продемонстрували страви, приготовані за технологічними картами рецептурного збірника Євгена Клопотенка. Учасники заходу змогли як візуально оцінити процеси приготування страв нового шкільного харчування, так і продегустувати їх.