
Спеціалісти Шосткинського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області постійно докладають чимало зусиль для забезпечення на території району стабільного епізоотичного благополуччя. З цією метою було ініційовано проведення 8 грудня 2021 року в залі засідань Шосткинської райдержадміністрації семінар-наради на тему: «Щодо посилення готовності реагування на спалах африканської чуми свиней».
В заході взяли участь представники Шосткинської райдержадміністрації, спеціалісти Шосткинського, Глухівського та Ямпільського відділів безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, начальники та лікарі ветеринарної медицини державних лікарень ветеринарної медицини, фахівці Шосткинської міжрайонної державної лабораторії Держпродспоживслужби, спеціалісти відділу прикордонного інспекційного контролю «Шостка» Північного міжрегіонального Головного управління Держпродспоживслужби на державному кордоні.
Під час наради присутнім було наголошено на важливості контролю за епізоотичною ситуацією щодо АЧС, запобігання спалахам захворювання та прогнозування перспективи розвитку подій при виникненні загрози, її прямий вплив на економічну політику держави.
У ході зустрічі обговорили епізоотичну ситуацію у світі, Європі та Україні від початку 2021 року, динаміку спалахів захворювань від часу перших випадків АЧС на території Шосткинського району, належного реагування спеціалістів ветмедицини на спалахи та підготовку і вчасне подання матеріалів на засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій для запровадження карантину та помилок, які були допущені при оголошенні та оздоровленні неблагополучних пунктів щодо АЧС у попередні роки, порядок дій спеціалістів ветеринарної медицини при підозрі на АЧС та вчасне проведення епізоотичного розслідування при спалахах захворювання.
Порушили також питання заходів, які проводяться на державному кордоні для недопущення занесення збудника АЧС та порядок відбору, пакування патматеріалу та оформлення супровідних ветеринарних документів при його доставці для дослідження на АЧС.
Семінар закінчився жвавим обговоренням, доповідачі відповіли на запитання.
По закінченню семінару була проведена нарада з інспекторами Шосткинського, Глухівського та Ямпільського відділів безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини щодо встановлених порушень за результатами перевірок відділів Головним управлінням Держпродспоживслужби в Сумській області стосовно оформлення актів, відбору зразків та простих досліджень. Присутні були попереджені, що у разі виявлення порушень у ході перевірок вони будуть притягнуті до дисциплінарної відповідальності.