
Більшість споживачів купуючи харчові продукти не звертають увагу на терміни придатності, не розуміючи, що чим більший термін у харчовому продукті тим більша вірогідність наявності значної кількості консервантів у ньому. Консервант – речовина, що подовжує строк зберігання харчових продуктів, захищаючи їх від псування, спричиненого мікроорганізмами, та/або запобігаючи росту патогенних мікроорганізмів.
Потрібно розуміти, що наше здоров’я на 70 відсотків залежить від харчування, а решта від екології. Неправильна їжа викликає порушення обміну речовин, серцево-судинні та онкологічні захворювання. Консерванти накопичуються в організмі і призводять до незворотних наслідків, а їжа стає отрутою. Шкідливі консерванти: Е 320 (бутилгідроксианізол) - застосовується у виготовленні кондитерських виробів, м’яса, напівфабрикатів, жувальних гумок. Е 216 (пропіловий ефір параоксибензойної кислоти) – досі проводять дослідження, оскільки вважається, що Е 216 може викликати безпліддя в чоловіків і рак грудей у жінок. Та все ж, радимо перевіряти м’ясні та кондитерські вироби на вміст цієї добавки. Е 211 (бензоат натрію) – використовується для виготовлення кетчупів, майонезів, маргарину, варення, консервованих продуктів, кондитерських виробів, ікри, мармеладу, безалкогольного пива, плодово-ягідних виробів, м’ясних продуктів. Викликає алергію.
Перш ніж покласти харчові продукти до свого кошика уважно ознайомтеся зі складом. Надавайте перевагу лише тим продуктам в яких найкоротший термін придатності, вони містять значно менше консервантів та інших шкідливих речовин.