
З метою підвищення обізнаності з вимогами законодавства про які потрібно знати при впровадженні НАССР у їдальнях шкіл, дитячих садків та аналогічних закладах спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області взяли участь в навчальному заході «Новітні підходи щодо організації харчування в закладах загальної середньої освіти», який відбувся 15.06.2021 року на базі Державного професійно-технічного навчального закладу «Сумський центр професійно-технічної освіти».
У ході навчання були охопленні питання щодо розроблення, запровадження та використання постійно діючих процедур, які базуються на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках в закладах освіти, а саме створення групи НАССР, повний опис харчового продукту, блок схеми технологічного процесу.
Навчання пройшло з демонстрацією зразків опису харчового продукту, на прикладі 1 страви взятої з «Рецептурного збірник шкільних їдалень» та було обговорено та продемонстровано як складається блок-схема технологічного процесу виробництва кондитерського виробу. Присутніми було задано ряд питань, на які вони отримали вичерпні відповіді.
На сьогоднішній день в закладах дошкільної освіти система НАССР запроваджена в 212 їдальнях закладів освіти (школи та НВК) та в 368 закладах громадського харчування. При цьому продовжується удосконалення системи НАССР у їдальнях шкіл, дитячих садків в тому числі і за інформаційною підтримкою Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області.
Довідково: НАССР – це система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів.
Відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку повинні розробити та запровадити ефективну систему НАССР, що дозволяє контролювати усі небезпечні фактори, які можуть бути у харчовому продукті.
Застосування системи НАССР полягає в ідентифікації можливих небезпечних факторів, встановленні того, де і як небезпечні фактори можуть бути усунуті, попереджені або приведені до прийнятного рівня, розробці відповідних заходів і навчання персоналу, впровадженні заходів на практиці та документування процедур.