
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській інформує, що до Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи (RASFF) від 20 квітня 2021 року № 2021.1740 – fup5 стосовно виявлення Salmonella enterica ser. Enteritidis (phagetype 6D/25 g) у заморожених курячих ніжках, що експортувались з Польщі до країн-членів ЄС, після чого зазначену продукцію перероблено на м'ясо механічного обвалювання (виробник: Cedrob S.A., Ciechanow; відправник: AMP Logistyka Sp. z o.o., Plonsk) та надіслано до України (отримувач: ТОВ «Аркада Фінанс» вул. Журналістів, 13, м. Дніпро, 49023).
Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella, характеризується переважним ураженням травної системи з розвитком діареї, інтоксикації та зневоднення організму. Харчова токсикоінфекція сальмонельозної етіології виникає під час споживання їжі, зараженої сальмонелами, що розмножилися й накопичилися в ній, при цьому велике значення має доза збудника. Захворювання в більшості випадків виникає раптово. Починається симптомами гострого гастроентериту: блювотою, зазвичай багаторазовою, біллю в животі, діареєю.
Повідомляємо, що відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.
У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області за т. (0542)77 90 43.