
Відповідно до оперативної інформації Головного управління Держпродспоживслужби у Чернівецькій області було встановлено діагноз на африканську чуму свиней в СТОВ «Котелеве» с. Котелеве, Новоселицький район, Чернівецької області.
Що необхідно знати про африканську чуму свиней (АЧС).
Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна, гострозаразна, вірусна хвороба диких і домашніх свиней всіх порід та віку, яка поширюється дуже швидко і завдає величезних матеріальних збитків. Гинуть близько 100% захворілих свиней. Факторами передавання збудника можуть стати корми, вода, предмети догляду за тваринами, одяг обслуговуючого персоналу, транспорт, а також трупи загиблих від чуми свиней.
Ознаки хвороби:
Лихоманка, синюшність (ціаноз) шкіри та обширні крововиливи у внутрішніх органах. Хворі свині виділяють вірус АЧС з сечею, фекаліями, виділеннями з носа, очей та іншими природними виділеннями. Спеціальних засобів імунопрофілактики та лікування хвороби не існує.
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області закликає власників тварин уважно спостерігати за їхнім станомздоров’ям та рекомендує дотримуватися наступних вказівок:
- перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині. Гумове взуття - лише для свинарника. Вірус не переноситься повітрям, потрапити до тварини він може тільки тоді, коли його туди занесе недбалий власник або персонал;
- якщо ходите до лісу (збирати гриби чи ягоди), у жодному разі не заходьте в цьому одязі та взутті до свинарника, адже на ньому може бути вірус АЧС. У лісі вірус шириться серед диких кабанів;
- перед входом у свинарник облаштуйте дезкилимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом (наприклад, добре підійде «Білизна», універсальний чистячий засіб тощо). Це дієвий спосіб знезаразити від бактерій та вірусів ваше взуття;
- не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
- не випускайте свиней з хліва - їх не можна вигулювати;
- не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птиці, особливо, якщо вони виходять на подвір’я;
- не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 20 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
- щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли, - обов’язково повідомте ветеринарного лікаря;
- пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.
Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків.