
Повідомляємо, що 3 травня 2022 року у Києві дві людини госпіталізовані з ботулізмом. Їхній стан тяжкий.
Ботулізм – гостре токсико-інфекційне захворювання, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксини, які виробляє бактерія Clostridium botulinum. Збудник розмножується в анаеробному стані (без кисню) та за неправильних умов зберігання чи транспортування харчових продуктів. Збудник ботулізму існує у двох формах: вегетативній формі (продукує найсильніший з відомих у світі токсин) – гине під час кип’ятіння за 10-15 хв. та споровій формі – спори можливо знищити лише автоклавуванням під впливом високого тиску і t 1200C. Спори й вегетативні форми з їжею і водою можуть потрапляти в кишечник людини, теплокровних тварин, птахів і риб, а ґрунт та річний мул служить резервуаром інфекції. Інкубаційний період – від 8 годин до 10 діб.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м’яса, риби, рідше – овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені та зберігались неналежним чином. Проте реєструються і випадки хвороби після вживання продуктів вироблених у промислових умовах (консерви, в’ялена, копчена та солона риба, ковбаси, шинка та ін.). Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
Симптоми ботулізму найчастіше з'являються поступово, немає різких підйомів температури, тому виникає ілюзія несерйозності хвороби. У подальшому з'являється порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка або туман» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів. В наступні дні гострота зору прогресуюче падає, іноді катастрофічно швидко, звертають на себе увагу широкі зіниці, очна щілина звужена). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів.
Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, важкість у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.
Профілактика ботулізму. Для того, щоб вберегтися від ботулізму:
- ретельно дотримуйтесь технології приготування копченостей, солінь, консервованих продуктів в домашніх умовах;
- не слід купувати кров'яну і ліверну ковбасу, солену чи копчену непатрану рибу, буженину, шинку, консервовані гриби у випадкових осіб.
Уникайте споживання харчових продуктів:
- якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
- якщо сумніваєтесь у якості продуктів.
Лікування ботулізму. Усі хворі на ботулізм, незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – вводять ботулінічний антитоксин.
Пам’ятайте, хворобу легше попередити, ніж лікувати!
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря! Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.