
До Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області надійшов лист від 03 червня 2022 року № 11.1.2-17/6139 Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, в якому зазначено, що через систему швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 01 червня 2022 року № 2022.3226 повідомлено стосовно виявлення хлорпірифосу в листі амаранту, що експортувалося з Камерун (оптовий продавець: Asia Express Food B. V., Netherlands; імпортер: EURL Raketspa Services, France) до України (отримувач: фізична особа-підприємець Олег Малах, вул. Флоренції 10 А, кв. 101, м. Київ, 02000).
Хлорпірифос – фосфорорганічний інсектицид, який широко використовується в побуті, сільському господарстві та промисловості. Застосовується в якості контактного інсектициду для знищення широкого спектра шкідливих комах і кліщів на люцерні, цитрусових, бавовнику, плодових та інших культурах, водночас являється токсичним для більшості видів тварин і людини.
Потрапляючи в організм людини викликає гострі порушення роботи центральної нервової системи: головний біль, зниження гостроти зору, проявляється неврологічний синдром, пов'язаний з раптовими мимовільними рухами кишечника, жовчовивідних шляхів, коліки, токсичний гепатит, порушення свідомості аж до розвитку глибокої коми, судоми. Якщо споживати продукти, що містять залишкову кількість фосфорорганічних пестицидів протягом тривалого періоду – можлива хронічна форма отруєння, при якому симптоми дають про себе знати через тривалий період.
В більшості випадків інсектициди потрапляють в організм людини з навколишнього середовища через продукти харчування, особливо рослинного походження. Розглянувши повідомлення RASFF, з’ясовано, що хлорпірифос виявлено в листі амаранту під час проведення лабораторного дослідження в країні Європейського союзу при здійсненні моніторингу продуктів харчування. Враховуючи властивості хлоропірифосу такий продукт являється небезпечним та непридатним для вживання людиною.
Застосування в харчовій промисловості
Амарант та продукти, одержувані з нього, широко використовуються в харчовій промисловості — зокрема, для випуску чіпсів, дитячого харчування, десертів (наприклад, бісквітів). З листя отримують барвник, який допомагає змінити колір напоїв, надавши їм більш благородний, темний відтінок, і приємний, злегка горіховий аромат. Листя вживають і в свіжому вигляді — його додають у салати та шинкують для використання в якості приправи рідких, гарячих страв. Сік з листя амаранту використовується при приготуванні дитячого харчування. З листя амаранту готують амарантовий чай.
Повідомляємо, що відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.
У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області за т. (0542)77 90 43.