
Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області інформує, що до Держпродспоживслужби надійшло інформаційне повідомлення системи швидкого оповіщення щодо харчових продуктів та кормів (RASFF) від 06 травня 2022 року № 2022.2286-fup 17 стосовно виявлення арахісового білка у харчовій добавці соєвий лецитин, що експортувалася з Нідерландів до України (отримувач: ТОВ «Cacaomill», вул. Гагаріна 26, оф. 410, м. Бровари, Київська область, 07400 та ТОВ «Cacaomill» вул. Незалежності 18, м. Бровари, Київська область, 07400).
Харчовий лецитин являє собою фосфоліпідний комплекс, який є основним складовим біологічних мембран. Промислово виготовлений соєвий лецитин використовується в харчовій промисловості, зокрема як емульгатор. Як харчова добавка в продуктах харчування лецитин має номер E-322. Належить до групи добавок, визнаних безпечними, і такими, що практично не мають обмежень щодо застосування в харчових продуктах. Він дозволяє отримувати стійкі емульсії в системах масло-вода, через що знаходить широке застосування в харчовій промисловості при виготовленні шоколаду та шоколадної глазурі (для зниження їх в'язкості в роті і як антиоксидант, що перешкоджає старінню виробів), кондитерських, хлібобулочних і макаронних виробів, маргарину і майонезу.
Соєвий лецитин застосовується в якості комплексної харчової добавки та має наступні корисні властивості: активізує процеси клітинної регенерації; сприяє функціонуванню нервової системи та головного мозку; забезпечує швидке транспортування поживних речовин у всі органи та тканини; є природним антиоксидантом; є сильним гепатопротектором; бере участь у регуляції ліпідного обміну, не даючи жирам накопичуватися на стінках судин; посилює процеси кровотворення; підвищує показники фізичної та розумової активності.
Соєвий лецитин – це повноцінна біологічна добавка, яка може бути включена до Вашого звичного раціону, щоб зміцнити здоров’я, а також нормалізувати обмінні процеси та покращити імунітет.
Розглянувши вищезазначене повідомлення RASFF встановлено, що соєвий лецитин був забруднений алергеном арахісу, крім того відомо, що Всесвітня організація охорони здоров'я визнала алергію хворобою XXI століття.
На даний час арахіс — одна з найпоширеніших причин харчової алергії у дітей та дорослих, яка виникає, коли імунна система реагує на білок, що міститься в цих бобових. Останніми роками зростає кількість зареєстрованих випадків реакції саме на цей продукт. Зазвичай такий вид алергії розвивається ще в ранньому дитинстві, але, може також з’явитися і у зрілому віці. Вважається, що вона є стійкою і супроводжує людину усе життя. Близько 35% дітей, які страждають через цю проблему, можуть мати або розвинути алергію на горіхи у майбутньому. Це може бути пов’язано із забрудненням горіхів білками арахісу через спільне зберігання. Тому хворим на алергію на арахіс доводиться уникати й горіхів. Симптоми алергії зазвичай з’являються через декілька хвилин або годин після вживання арахісу або продуктів, що його містять. Більшість алергічних реакцій легкі, але також можуть бути помірними або важкими. Симптоми алергії викликають свербіж у роті, язика та горлі, набряк губ, кропив’янку, блювоту, нудоту, біль у животі та діареї, нежить і чхання, кашель, набряк язика та/або горла, зміну голосу, анафілаксію — найважча форма алергічної реакції, яка може бути небезпечною для життя та вимагає надання невідкладної допомоги.
Повідомляємо, що відповідно до статті 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати у встановлених законом випадках харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо встановлено, що ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини, та письмово інформувати компетентний орган про виявлені невідповідності та вжиті заходи.
У разі виявлення вищезазначеної продукції в обігу, просимо негайно інформувати Головне управління Держпродспоживслужби в Сумській області за т. (0542)77 90 43.