
Сумським міським управлінням Головного управління проведено позапланову перевірку стосовно додержання законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів одного з супермаркетів у м. Суми, під час якої виявлені порушення при зберіганні плодоовочевої продукції в торгівельному залі та створюють загрозу для життя та здоров’я людини.
За результатом проведеного заходу був складений акт та протокол, на підставі яких до порушника був застосований штраф в розмірі 50000 грн.
Суб’єкт господарювання з виявленими порушеннями не погодився та оскаржив постанову про застосування штрафних санкцій до суду. В обґрунтування своїх вимог оператор ринку зазначив, що має право визначати температурні умови зберігання харчових продуктів в торгівельному залі на власний розсуд, регламентуючи відповідні процедури у внутрішніх документах, які стосуються впровадження системи HACCP.
У ході судового розгляду була доведена правомірність дій та рішень Головного управління, у зв’язку з чим, рішенням окружного адміністративного суду м. Києва по справі №640/23557/20 постанова про застосування штрафу в розмірі 50 тис. грн. була визнана законною, а в задоволенні позовних вимог оператору ринку відмовлено повністю.
Зокрема судом було враховано, що відповідно до ч. 3 ст. 5, ч. 2 ст. 20 та пп. 5.7.1 Наказу Мінагрополітики №590 від 01.10.2012 при запровадженні системи НАССР, оператор ринку, який є суб’єктом господарювання, наділений певним правом розсуду, але в межах діючого законодавства та не порушуючи при цьому права споживачів відповідної продукції. При цьому, внутрішні документи, в тому числі щодо запровадження системи HACCP можуть регулювати лише внутрішньогосподарські відносини, відтак не може впливати на права та обов'язки третіх осіб та суперечити вимогам діючого законодавства, що узгоджується з правовою позицією у постановах Верховного Суду від 11 квітня 2018 року (справа № 910/12294/16), від 16 травня 2018 року (справа № 910/24198/16) та від 12 лютого 2019 року (справа № 826/7711/16).