
Україна є членом ряду міжнародних організацій, в тому числі й Міжнародної конвенції захисту рослин і Світової організації торгівлі.
Однією з вимог міжнародних організацій, для експорту з України продукції рослинного походження, є встановлення вільних зон від конкретних шкідливих організмів для певного об’єкту регулювання.
Деякі країни визнали Україну вільною зоною від карантинних організмів, віднесених до списку А-1 (відсутні в Україні). Та інші карантинні організми в тій чи іншій кількості поширені на території нашої країни, що зобов’язує виробників експортної продукції встановлювати статус ділянки чи місця виробництва, вільних від шкідливих організмів.
З метою експорту картоплі продовольчої до країн Євразійського економічного союзу, в період її вегетації необхідно встановлювати ділянки, вільні від наступних шкідливих організмів: комовірусу андійської плямистості картоплі (Potato Andean mottle comovirus), андійського латентного тимовірусу картоплі (Potato Andean latent tymovirus), вірусу T картоплі (Potato T virus), альфамовірусу пожовтіння картоплі (Potato yellowing alfamovirus), блідої картопляної нематоди (Globodera pallida), колумбійської галової нематоди (Meloidogyne chitwoodi), несправжньої колумбійської галової нематоди (Meloidogyne fallax), золотистої картопляної нематоди (Globodera rostochiensis), сажки картоплі (Thecaphora solani), рака картоплі (Synchytrium endobioticum), бурої гнилі картоплі (Ralstonia solanacearum), тосповірусу некротичної плямистості бальзаміна (Impatiens necrotic spot virus) та віроїда веретеноподібності бульб картоплі (Potato spindle tuber viroid), кореневої галової нематоди (Meloidogyne enterolobii), несправжньої галової нематоди (Nacobbus aberrans), нематоди-кинджала (Xiphinema rivesi), чорного опіку (фомозної плямистості) листя картоплі (Phoma andigena).
Відповідно до ст. 31 Закону України «Про карантин рослин» та Порядку офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 № 487, суб’єкт господарювання подає до Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Сумській області такі документи:
- Заяву про встановлення та/або підтримання офіційного статусу місця виробництва, виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
- Копію плану земельної ділянки, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів;
- Копію документа, який засвідчує право власності або користування (в т. ч. оренди) на земельну ділянку, на якій планується офіційне встановлення місця виробництва або виробничої ділянки;
- Документ, що підтверджує внесення плати за обстеження посівів сільськогосподарських культур, плодових культур, розсадників, промислових садів, присадибних ділянок та лісосмуг відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року № 1348 "Деякі питання надання послуг Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, органами та установами, що належать до сфери її управління ".
За результатами розгляду заяви та на підставі процедур перевірок, що здійснюються протягом 10 робочих днів у вегетаційний період, відповідним наказом присвоюється, поновлюється або знімається офіційний статус місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів. У наказі про присвоєння, поновлення або зняття офіційного статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, з переліком заходів, що підлягають обов’язковому виконанню для підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, зазначаються:
- Реєстраційний номер місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, які присвоєні відповідно до алгоритму присвоєння реєстраційного номера місцю виробництва або виробничій ділянці, вільних від регульованих шкідливих організмів;
- Найменування (прізвище, ім’я, по батькові), місцезнаходження (місце проживання), код згідно з ЄДРПОУ (реєстраційний номер облікової картки платника податків) або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті) власника (користувача) місця виробництва та/або виробничої ділянки;
- Місцезнаходження та площа місця виробництва та/або виробничої ділянки;
- Підстави щодо встановлення фітосанітарного стану місця виробництва або виробничої ділянки;
- Результати фітосанітарної експертизи;
- Перелік заходів, що підлягають обов’язковому виконанню особою для підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів.
Більш детальну інформацію щодо здійснення вище зазначених заходів можна отримати в Управлінні фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Сумської області за адресою: м. Суми, вул. Гамалія, 25; тел. (0542) 77-90-25.