
Настала літня пора року, яка спонукає людство до активного відпочинку, і головна турбота нас, як батьків оптимально використати цей час для оздоровлення наших дітей всіх вікових груп. Як відомо, людина являється активним представником біосфери нашої планети «Земля», для своєї життєдіяльності використовує поживні та будівельні речовини, які черпає з продуктів харчування. Тому ми в повній та прямій залежності від якісних та безпечних показників останніх. А так, як ми бажаємо щоби наші діти росли здоровими та щасливими, то повинні не відсторонюватися від цього процесу, а приймати активну участь.
Аби забезпечити збалансований раціон, передусім варто врахувати, які продукти та страви заборонено вживати дітям різного віку. Енергетична цінність та калорійність їжі має відповідати загальним потребам, а планування кратності калорій у їжі залежить від режиму харчування.
До речі Кабінет Міністрів України ухвалив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Чимало є і заборон.
Так, забороняється замовляти, приймати та використовувати у навчальному закладі м’ясо та яйця водоплавної птиці, м’ясо, яке не пройшло ветеринарного контролю, м`ясні обрізки, субпродукти (діафрагму, кров, легені, нирки, голови тощо), сардельки, сосиски, варені ковбаси, а також жирну свинину, свинячі баки, річкову та копчену рибу, гриби, соуси, перець, майонез, вироби у фритюрі, у тому числі чіпси, вироби швидкого приготування, газовані напої, квас, натуральну каву, кремові вироби, вершково-рослинні масла та масла з доданням будь-якої іншої сировини (риби, морепродуктів тощо).
В навчальних закладах забороняється використовувати продукти, що містять синтетичні барвники, ароматизатори, підсолоджувачі, підсилювачі смаку, консерванти.
Забороняється приймати продукти недоброякісні або сумнівної якості із закінченим терміном придатності або на межі його закінчення. До речі 30 червня 2021 року Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №4554 «Про приведення законодавства України у сфері дитячого харчування у відповідність до вимог законодавства ЄС». «За» проголосували 332 народних депутати.
Мета законопроєкту – приведення законодавства України у сфері виробництва та обігу дитячого харчування до вимог законодавства ЄС.
Тепер, щодо останніх повідомлень в ЗМІ про отруєння дітей в таборах відпочинку стравами приготовленими на основі заправок таких, як майонези.
Шкода майонезу доведена давно, але, не зважаючи на це, він є продуктом повсякденного попиту. Чим небезпечний майонез? Відкладання жирів на стінках судин (холестеринові бляшки) відбувається в зв’язку з рафінованими рослинними оліями в складі продукту, які не засвоюються організмом. Погіршення працездатності печінки – в зв’язку з використанням ароматизаторів. Захворювання центральної нервової системи можуть бути викликані консервуючими речовинами в складі соусу (бензоат натрію). Вживання заправки може спровокувати захворювання шлунково-кишкового тракту і звикання. Це пов’язано з додаванням в соус такого підсилювача смаку, як глутамат натрію. І це все, покладається попри заборони на молодий організм, що може призвести до непоправного.
Щодо використання соусу взагалі. Не рекомендується додавати соус у випічку і гарячі страви. Виробники часто додають у майонез ас партам на заміну сахарози. Даний інгредієнт при нагріванні виділяє отруту. Стосовно майонезу домашнього виготовлення та його «користі». Вважається, що домашній майонез нешкідливий для здоров’я людини. Але чи так це насправді?
Шкода домашнього майонезу. Яєчний жовток містить в собі шкідливий холестерин, скупчення якого можуть привести до захворювань серцево-судинної системи. Соняшникова і оливкова олія – висококалорійний продукт, який призводить до накопичення зайвої ваги. Гірчичний порошок – гостра приправа, може спровокувати біль і роздратування в шлунку, а також є алергеном. Домашній майонез не є абсолютно нешкідливим продуктом. Додавати його в улюблені страви дозволяється не частіше трьох разів на тиждень, по одній столовій ложці. Людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту бажано відмовитися від соусу. Вагітним дозволяється їсти соус в невеликих кількостях, але тільки магазинний (сирі яйця в домашній заправці можуть нашкодити плоду).
Отже нам є над чим подумати та переглянути своє ставлення до здоров’я нашого майбутнього.